Het land Congo

Congo

Vrienden van Pater Peeters zet zich in voor projecten die in heel Congo plaatsvinden, waaronder de Kasayi. Net ten zuiden van de evenaar, waar het klimaat zeer tropisch is. Vroeger was er een West- en een Oost Kasayi, maar tegenwoordig beschouwen de mensen het als één gebied.

Congo Kasai

Het land

Congo is een democratie. In de praktijk is er veel vriendjespolitiek en wordt de macht vooral binnen de heersende clan verdeeld. In het oosten, het gebied rond Goma en Bukavu, is er al jaren een burgeroorlog aan de gang, die in stand gehouden wordt door de buurlanden.

De landen rondom Congo interesseren zich vooral voor de delfstoffen die in Congo soms letterlijk voor het oprapen liggen. In 2008 lijkt het er op dat de burgeroorlog bijna over is, maar steeds weer wakkert de strijd fel op.

De mensen

De gemiddelde levensverwachting in Congo is 45 jaar. In Nederland worden mensen gemiddeld 79 jaar. Dit komt niet alleen door de zware leefomstandigheden, maar zeker ook door de bendes die plunderend en moordend rondtrekken.

De Landbouw

Van nature heeft Congo alle mogelijkheden in zich om een rijk land te zijn. Behalve de vele mineralen die er te vinden zijn is het ook een vruchtbaar land. Twee tot drie oogsten per jaar zijn heel goed mogelijk.

Het grote probleem is dat de mensen zich dikwijls niet veilig genoeg voelen om aan een toekomst te bouwen. Voor zichzelf en voor de generatie die na hen komt.

Het is erg frustrerend voor een boer als hij na enkele maanden hard werken op het land, van de ene op de andere dag naar een veiliger gebied moet vertrekken. Dan moet hij zijn huis en zijn werktuigen achterlaten en maar zien dat hij ergens anders opnieuw kan beginnen. Als dan de situatie weer veilig is en hij terugkomt, treft hij zijn huis vernield aan.

Send this to a friend