Het land Congo

Congo

Vrienden van Pater Peeters zet zich in voor projecten die in heel Congo plaatsvinden, waaronder de Kasayi. Net ten zuiden van de evenaar, waar het klimaat zeer tropisch is. Vroeger was er een West- en een Oost Kasayi, maar tegenwoordig beschouwen de mensen het als één gebied.

Congo Kasai

Het land

Congo is een land in centraal Afrika. Het is een land met een rijke geschiedenis. Het gebied wat nu de Democratische Republiek is, was 10.000 jaar geleden al bevolkt. Het land staat bekend om de vele schatten die zich in de grond bevinden zoals Uranium, coltan en nikkel.

De Democratische Republiek Congo kent het dodelijkste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog en de ergste die ooit in Afrika plaatsvond, namelijk de burgeroorlog. Hierbij kwamen ruim 5 miljoen mensen om het leven. Deze genocide werd niet veroorzaakt door etnische conflicten maar door een strijd om de rijke bodemschatten. In de praktijk is er veel vriendjespolitiek en wordt de macht vooral binnen de heersende clan verdeeld.

Met de komst van de nieuwe president Félix Tshisekedi die op 24 januari 2019 zijn eed aflegde, werd het rustiger. De jaren voor zijn presidentschap was het nog erg gespannen.

Naast de grote burgeroorlog kent Congo vele virusuitbraken die het land teisteren. Eén hiervan is het ebolavirus. Inmiddels is de tiende ebola-uitbraak onder controle, maar zijn de mensen ontzettend waakzaam voor een mogelijk volgende uitbraak. Ook zijn al meer dan 288.000 mensen getroffen door de mazelen. Aan dit lijstje van virussen kunnen we inmiddels ook corona toevoegen.

De mensen

De gemiddelde levensverwachting in Congo is 60 jaar. In Nederland worden mensen gemiddeld 82 jaar. Dit komt niet alleen door de zware leefomstandigheden, maar zeker ook door de bendes die plunderend en moordend rondtrekken.

De Landbouw

Van nature heeft Congo alle mogelijkheden in zich om een rijk land te zijn. Behalve de vele mineralen die er te vinden zijn is het ook een vruchtbaar land. Twee tot drie oogsten per jaar zijn heel goed mogelijk.

Het grote probleem is dat de mensen zich dikwijls niet veilig genoeg voelen om aan een toekomst te bouwen. Voor zichzelf en voor de generatie die na hen komt.

Het is erg frustrerend voor een boer als hij na enkele maanden hard werken op het land, van de ene op de andere dag naar een veiliger gebied moet vertrekken. Dan moet hij zijn huis en zijn werktuigen achterlaten en maar zien dat hij ergens anders opnieuw kan beginnen. Als dan de situatie weer veilig is en hij terugkomt, treft hij zijn huis vernield aan.