Bezoek aan projecten in Kananga

In januari 2020 bezocht een kleine delegatie namens de Vrienden van Pater Peeters het gebied Kananga in Congo. Zij bezochten een aantal projecten die al langer ondersteund worden door VvPP.

Radio Diku Dietu

We worden ontvangen door een team van Radio Diku Dietu. De naam ‘Diku Dietu’ verwijst naar ‘onze familie’. De radio startten in 1998 als middel om de onderlinge verstandhouding en vrede te bevorderen na de verschillende crises.

Er zijn meer radio stations in de omgeving maar er zijn er maar weinig onafhankelijk. Radio Diku Dietu is dat wel, zij geeft ongekleurde informatie aan de bevolking. Dit is enorm belangrijk. Soms is radio het enige contact met de buitenwereld daardoor kan verkeerde of gekleurde informatie desastreuze gevolgen hebben. Radio Diku Dietu voldoet aan de behoefte van onafhankelijke informatievoorziening. Ook gaan medewerkers  het veld in om informatie te verzamelen en deze verder te verspreiden. De ‘journalisten’  worden goed ontvangen in de dorpen, de bevolking stelt het erg op prijs dat zij naar hen willen luisteren.

Radio Diku Dietu

3 miljoen luisteraars

Uit onderzoek blijkt dat er dagelijks alleen al in Kananga ongeveer 3 miljoen mensen naar Radio Diku Dietu luisteren. Dat is enorm veel. De verscheidenheid aan programma’s zorgt voor dit hoge aantal. Voor veel mensen is de informatie relevant. Ook de informatie uit de verschillende gemeenschappen wordt goed gewaardeerd. Daarnaast is het voor luisteraars mogelijk deel te nemen aan de uitzending door in te bellen in de uitzending. De objectiviteit en de verscheidenheid zijn de succesfactoren van dit radio station.

Brandstof voor de generator

De installatie waarop Radio Diku Dietu draait is al oud maar functioneert nog goed. Radio Diku Dietu heeft in het verleden de bijdrage van Vrienden van Pater Peeters gebruikt voor de brandstof voor de generator. Deze zorgt ervoor dat de radio kan uitzenden.

Vrienden van Pater Peeters is er trots op dit Radio Diku Dietu te kunnen blijven ondersteunen en zo bij te dragen aan een stukje persvrijheid, onafhankelijke informatie voorziening en begrip voor elkaar.

Radio Diku Dietu bedankt Vrienden van Pater Peeters voor de hulp die zij heeft ontvangen.

Bevolking luistert naar Radio Diku Dietu

Weeshuis Mama Angelique

We worden begroet met welkomstliedjes van de kinderen en het personeel. In 1983 werd dit centrum opgericht door pater Karel (Charles) van Laer, die een oplossing zocht voor het groeiend aantal weeskinderen op straat. Al direct kreeg hij hulp van de jonge dame Angelique, waar later het centrum naar is vernoemd. Nog altijd zorgt zij als een moeder voor haar kinderen. De delegatie is onder de indruk van haar werk maar ziet ook de uitdagingen waarmee zij te maken heeft. De omstandigheden zijn niet optimaal, de ruimtes voor de kinderen voldoen net aan het minimum en het eten is beperkt en eenzijdig. Toch laat een aantal kinderen weten dat zij in vergelijking met de situatie hiervoor een veel beter bestaan hebben. Mama Angelique tracht altijd in eerste instantie familie van de kinderen te vinden. Dit lukt in 10% van de gevallen.

Angelique bij weeshuis Mama Angelique

Dreiging voor de kinderen

Op dit moment wonen er 67 kinderen in het weeshuis. Kinderen die dankzij Mama Angelique een thuis hebben. Ze gaan ook naar school. Mama Angelique is zich bewust van de dreiging die er rust op de kinderen. Soms meldt zich  na jaren een familie lid. Vaak omdat zij één van de meisjes wil uithuwelijken. Voor dit soort praktijken is Mama Angelique heel alert. Ze waakt over hen als een echte moeder.

De delegatie van VvPP heeft samen met de staf van mama Angelique bekeken of er misschien een samenwerking mogelijk is met andere weeshuizen, zodat zij kennis en kunde kunnen delen. Hier gaat men de komende tijd verder mee aan de slag.

Mama Angelique, bijzonder project, bijzondere vrouw, die samen met haar kinderen heel dankbaar is voor de steun van Vrienden van Pater Peeters.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]