Een eigen inkomen voor Mpokolo

Dertig jaar lang heeft Mpokolo wa Muoyo grotendeels gewerkt dankzij donaties van mensen van goede wil, lokaal en elders. Uw steun aan Stichting Vrienden van Pater Peeters van MIVA maakte hun werk mede mogelijk. Nu heeft Mpokolo een plan om zelf inkomen te genereren, en zo meer onafhankelijk te kunnen blijven zorgen voor de opvang van daklozen en hun gezinshereniging.

Het weeshuis van Mama Angélique in Congo wordt gerenoveerd

Behoefte aan bouwmaterialen

De overheid werkt aan de wederopbouw van de provincie Kasai-Central, en dat brengt een grotere behoefte aan bouwmaterialen met zich mee. In de stad Kananga maakt men veel gebruik van gebakken bakstenen. Mpokolo ziet hierin een kans: door zelfgebakken bakstenen met winst te verkopen, genereert de organisatie voldoende geld om het opsporen van familieleden van de wezen die in het opvangcentrum wonen te kunnen bekostigen.

Stichting Vrienden van Pater Peeters van MIVA ondersteunt Mpokolo hierbij, zodat zij steeds meer zelfstandig verder kunnen. Zelf voor inkomen zorgen is de duurzaamste oplossing. Ook als Mpokolo  straks meer zelfstandig is, gaat MIVA door met wat we al zoveel jaren samen met uw steun gedaan hebben: werken aan het welzijn van de mensen in Congo

Jaarverslag 2022

De projecten die Stichting Vrienden van Pater Peeters ondersteunt, konden vorig jaar dankzij uw betrokkenheid vooruit. De resultaten kunt u lezen in het jaarverslag van MIVA.

Vrienden van Pater Peters is een bestemmingsfonds van Stichting MIVA. Samen met u bieden we de allerarmsten hoop op een betere toekomst. In veel landen zijn onderwijs en gezondheidszorg onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. Gelukkig zijn er lokale mensen die zich inzetten om anderen te helpen. Het is onze missie om deze mensen te steunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen.

MIVA ondersteunt meer projecten in Congo

Met uw steun aan Vrienden van Pater Peeters helpt u de meest kwetsbaren in Congo. Om hen een betere toekomst te geven, zijn onderwijs en gezondheidszorg essentieel. Daarom helpt ook MIVA in Congo. MIVA ondersteunt lokale hulpverleners met vervoers- en communicatiemiddelen om zorg en educatie bereikbaar te maken. Zo steunden wij dankzij onze donateurs ook dokter Christian met een levensreddende motor.

Afstand tot ziekenhuis enorm

40 kilometer lopen naar het ziekenhuis als je op het punt staat te bevallen? In Nederland is het ondenkbaar. In het binnenland van Congo is het realiteit. Auto’s en openbaar vervoer zijn er niet. De zandwegen zijn moeilijk begaanbaar en de afstand tot het ziekenhuis is soms enorm. In veel gevallen bereiken zwangere vrouwen het ziekenhuis niet op tijd.

Dokter Christian leidt één van de moeilijk bereikbare ziekenhuizen. Samen met zijn team wil hij niets liever dan gezonde baby’s ter wereld brengen. “Doordat de afstanden zo groot zijn, kwam het vaak voor dat baby’s en soms ook moeders onderweg overleden”, aldus de dokter.

Levensreddende motor

Dankzij donateurs van MIVA uit Nederland staat er nu een levensreddende motorambulance bij het ziekenhuis. Deze stevige motor met brancard zorgt ervoor dat zwangere vrouwen wél op tijd het ziekenhuis kunnen bereiken. En dat hun baby’s de kans krijgen op een leven.

De 28-jarige Mireille heeft dankzij de motorambulance het ziekenhuis op tijd gehaald, waar een keizersnede volgde. Een gezonde dochter werd geboren. Dokter Christian: “Het sterftecijfer is flink gedaald sinds de komst van de motorambulance.”

Mini-docu Dokter Christian

Bekijk in deze video hoe Dr. Christian het leven van Mireille redde met behulp van de motorambulance.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]