Handen uit de mouwen

Naaimachines brengen zelfredzaamheid voor meisjes in Bikuku

De naaimachine was vroeger een belangrijk ’instrument’ in ons gezin. Moeder naaide of vermaakte alle kleren van haar kinderen. Dochters leerden het vak weer van hun moeder. Tegenwoordig gaat men naar de winkel voor nieuwe kleren. Maar de situatie die wij van vroeger kennen, zien we nu terug in Congo.

Zuster Marie-Tshiela in Bikuku vroeg ons om naaimachines voor haar meisjes in het dorp. Ze wilde dat ze het vak leerden van kleding maken. Daarmee worden
deze jonge vrouwen zelfstandiger en kunnen ze misschien een eigen inkomen verwerven. Dit project hebben we in 2015 ondersteund en het resultaat mag er zijn.

Naaimachines in Bikuku

Er zijn 13 handnaaimachines gekocht ($110 per stuk, zie de bijgevoegde bon) en daarnaast natuurlijk stoffen, garen en andere accessoires om iets te kunnen maken. Zoals gebruikelijk in Afrika tillen zij de machines van 17 kilo op hun hoofd de bus uit en dragen ze zo het dorpshuis binnen. Samen leren en doen tijdens een gezellig gesprek, brengt saamhorigheid.

Een groot aantal meisjes krijgt nu les en kan vol trots de gemaakte producten aan de dorpsgenoten laten zien. Een investering van € 2.400,- in 2015 maakt dat deze jonge kwetsbare vrouwen een betere toekomst krijgen en zelfredzamer zijn. Dit is ook precies wat VvPP wil bereiken in dorpen of wijken in de Kasayi provincies in Congo. In de volgende nieuwbrief weer een ander verhaal van een VvPP-project.

Naaimachines in Bikuku

Uit het dagboek van: een hardloper

Bij een hardloopwedstrijd in Ulvenhout, genaamd de Broekloop is geld ingezameld voor de stichting Pater Peeters. Ruim 150 lopers namen zondag 20 december deel aan de warmste Broekloop ooit. Deelnemers kunnen hardlopen, wandelen of ‘nordic walken’.

Door de handen ineen te slaan met buurt-bewoners weet de organisatie elk jaar op de zondag voor kerst een kosteloos evenement te organiseren. Elke euro sponsorgeld of opbrengst uit de koek & zoopie gaat direct naar het goede doel. Dit jaar het prachtige bedrag van € 1500,-. Dit komt geheel ten goede aan ons project ter verbetering van sanitaire voorzieningen in een jongens- en meisjesschool in Lubanza.

Hardlopen voor hygiënische wc's

De band tussen Pater Peeters, geboren in Ulvenhout, en de inwoners van zijn geboortedorp bestaat al sinds 1969 wanneer hij tijdens een bezoek om steun vraagt. Pater Peeters, overleden in 2005, volgde een goede Brabantse traditie: het coöperatief steunen van mensen die zelfredzaamheid tonen. Peeters hielp mensen in Congo met medische en sociale zorg, landbouw en veeteelt, vakopleiding en pastorale zorg.

Als zoon van een agrariër had hij veel affiniteit met de landbouw. Menig ploeg of karrenas vond via de pater zijn weg naar het Congolese platteland. Maar ook watervoorzieningen, opvang voor zwerfkinderen en een kraamkliniek werden onder zijn bezielende leiding tot stand gebracht. De nuchtere pater Peeters leidde Congolees kader op om alle projecten voort te zetten.

Hygiënische wc's

Rapportage projecten 2015:

In 2014 is een nieuwe lijn ingezet met aandacht voor Kind, Vrouw, Infra en Nood hulp. Daarbij is aan de projecten aangegeven dat een duidelijke rapportage verlangt wordt. We blijven aan verbetering werken en over het afgelopen jaar is beter gerapporteerd. Een mooi voorbeeld hiervan vindt u op de voorzijde van deze brief.

Nieuwe projecten 2016:

Voor 2016 zijn er 40 projecten ingediend. HIervan zijn er 21 toegekend voor een bedrag van € 100.150,-. Hiervan gaat ca. 50% naar Oost-Kasaï en 50% naar West-Kasaï. Dit bedrag heeft u afgelopen jaar mogelijk gemaakt. Onze dank hiervoor. Komende nieuwsbrieven houden we u
natuurlijk op de hoogte van deze projecten.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]