Juist in Congo volhouden

Politieke schermutselingen in het land

Ondanks het spel van president Kabila met de bevolking en het stamhoofd Kamuina N’sapu uit Kasayi blijven we juist volhouden in onze projecten! In de internationale media was er aandacht voor de conflicten en gewelddadige onlusten met name in onze gebieden, de provincies Kasayi. De Katholieke Kerk heeft een duidelijke  strategische rol gespeeld in de opstelling naar de president.

Het is een belangrijk orgaan in de Congolese maatschappij dat voor de gewone bevolking strijdt. Deze kerk is onze achterban en wij zijn trots op hun opstelling!

Congo Kasai

Aanvragen 2018

In december en januari hebben we weer vele aanvragen gehad voor projecten in de dorpen en wijken in onze provincies Kasayi. Het is gewoon triest om te lezen in wat voor situaties ze verkeerd hebben in 2017. Sommige projecten van 2017 hebben ze niet uit kunnen voeren. Toch hebben ze de energie om weer op te krabbelen. De overlevingsdrang is gelukkig hoog ondanks alle politieke onlusten in het land.

Met de verhalen van die ellende vallen we u niet lastig. Kennis maken met hun nieuwe aanvragen is interessanter. Wij willen de mensen ter plaatse toch blijven steunen in hun behoeften en wensen.

Volhouden in Congo

Ruim 50 nieuwe aanvragen hebben we ontvangen. Het totaal bedrag is te groot om alles te honoreren. Helaas moesten we een keuze maken en hebben we onze criteria streng gevolgd. We zijn voor 2018 tot 38 goedgekeurde projecten gekomen met een totale steun van circa 100.000 euro.

Gesteunde projecten 2018

Tien projecten vroegen uitsluitend om herstel van de situatie. Zij ontvangen ieder 1.600 euro om hen daarin te ondersteunen. De benodigde 16.000 euro komt uit het ‘NOOD HULP’ fonds waarvoor we jaarlijks reserve opbouwen.

Type projecten 2018

De aanvragen zijn divers. Zo zijn er weeshuizen die eten en kleding nodig hebben en worden er materialen gevraagd zoals matrassen, banken en watervoorzieningen
voor ziekenhuizen en scholen. Verder zijn projecten gehonoreerd die zonnepanelen vroegen om elektriciteit in scholen, ziekenhuis en buurthuizen te brengen. Vanzelfsprekend zijn er projecten die de voedselproductie in de dorpen willen herstellen.

Bijzonder voor dit jaar zijn de aanvragen in de categorie psychologie, voor geestelijke ondersteuning aan kinderen en andere slachtoffers die gedwongen zijn ingezet in de oorlog.

Spelen op straat

Wat zijn de resultaten van onze ondersteuning in 2017

Ieder jaar sturen de gesteunde projecten hun rapportage. Helaas hebben in 2017 niet alle projecten hun rapportages kunnen sturen maar… gelukkig ontvingen we een aantal foto’s van deze projecten. De energie en kracht komt daar uit naar voren. Ze hebben de energie om door te gaan. Vaak is dat door de rol van de paters, zusters en andere leken in onze projecten. Zij zijn de sociale werkers die direct contact hebben met de jongens, meisjes, vrouwen en dorpelingen. Zij motiveren ze om de handen uit de mouwen te steken.

Wij voorzien hen ten dele met de financiële middelen om dat te doen. Wij, en hopelijk ook u, zijn blij met de beelden die ze toesturen. Met korte lijntjes weten we welke goede doelen we steunen in de Congo provincies Kasayi. U blijft toch ook aan onze mensen geven?

[easy-social-share column="yes" columns="1"]