Kleine bedragen, groot effect

Kleine bedragen maken grote verschillen en hebben duurzaam resultaat

In deze nieuwsbrief tonen we u een greep uit de gerapporteerde projecten van 2017. Geheel volgens onze aanpak gaat het om investeringen in duurzame projecten waarbij een eigen bijdrage van de aanvragers wordt gevraagd (of gestimuleerd als we bij dit project geen eigen bijdrage hebben). Zo bereiken wij onze doelgroep in Congo: korte lijntjes via de organisatie structuur van de congregatie CICM in België.

Congo Kasai

Versterken van gemeenschappen in Tshilomba

Je zult het er maar mee moeten doen, zoals in dit project. Je geeft les aan 100 vrouwen en mannen om ze zelfbewuster te maken en te leren hoe je de gemeenschap sterker kunt maken. Pierre Muamba Tujibikile doet dit. Met zeven zelfgemaakte bladzijden in de lokale taal geeft hij instructie aan de dorpsleiders. De totale kosten van zijn project waren $3.767 waarvan $2.500 door VvPP is betaald. De rest is door de lokale bevolking bijgedragen.

In de verantwoording vinden wij bonnen van de inkt $180 en vellen papier 7 x 100 = $1.275. Dit is een traditionele manier van lesmaterialen produceren waar Pierre noodgedwongen voor kiest.

Zonnepanelen voor multifunctionele parochie in Madilla

In dit project heeft Roger Tshikele het anders ingevuld. Hij heeft zonnepanelen gekocht en twee laptops voor $1500 om zijn jongeren te helpen. Door de oorlogssituatie zijn de scholen gesloten. Roger geeft jongeren echter met zijn middelen, zonnepanelen en een laptop een kans zich te ontwikkelen.

Hij heeft de ervaring hiervoor omdat hij als missionaris uit Congo tijdelijk in Amerika en Europa is geweest. Hij is van mening dat je ‘moderne’ middelen moet gebruiken om onderwijs te geven, anders komen de jongeren niet verder.

Zonnepaneel

Noodzakelijk materiaal in de Kraamkliniek Saint Sauveur

Er zijn vele poliklinieken waar dorpelingen heen moeten als ze iets mankeren. Deze klinieken beschikken helaas niet over voldoende medicijnen en instrumenten om onderzoek te doen voor een eerste diagnose. Het ziekenhuis liggend in de wijk Bajika in Luputa heeft daarom om een echoscopie gevraagd. De kosten hiervoor zijn $4.200 voor de echo-apparatuur, $300 voor een zonnepaneel en $500 voor overige accessoires.

Dit is een ziekenhuis dat nogal afgelegen ligt maar een goed management heeft onder leiding van directrice zuster Marie-José Mushiya en administrateur Jean Pierre Mulumba. Het is een fantastisch duo dat concrete aanvragen doet en zeer goede rapportages levert met facturen en foto’s van de aangevraagde gebruikte materialen. Zij voldoen ruim aan onze voorwaarden en daarom krijgen ze al jaren ondersteuning van Vrienden van Pater Peeters.

Het maakt ons ook blij dat vele vrouwen en andere patiënten door deze echoscopie een betere toekomst hebben.

Simpele projecten in de landbouw maar duurzaam effect

Voedsel is de basis om te overleven in Congo; echte keuze van producten hebben inwoners nauwelijks. Zelf voedsel produceren kan alleen door eenvoudige landbouw te verrichten. In dit project hebben we in drie dorpjes aan 80 jongeren een hak om te schoffelen en een kapmes gegeven. Hiermee kunnen ze 4 ha schoonhouden. Ze hebben mais en aardnoten (pinda’s) gekocht om hun velden in te zaaien.

Op deze manier was er in 2017 voldoende voedsel en kunnen ze in 2018 de 4 ha weer bewerken voor mais en misschien iets anders. VvPP levert zo een bijdrage aan dit zelfredzaamheid-project VvPP dat zorgt voor de basisbehoeften in deze dorpen.

Landbouw

Al 40 jaar: korte lijnen om verschillen te maken

Het zijn voorbeelden van druppels op een gloeiende plaat. De projecten ondersteunen de ontwikkeling van jongens en meisjes, zorgen ervoor dat ze onderwijs krijgen, voorkomen dat ze ziek worden en geven moeders betere zorg tijdens hun zwangerschap. Wij kunnen ons het bijna niet voorstellen maar het is de realiteit in een omgeving waar u samen met VvPP steun geeft.

Met deze druppels leveren we directe steun aan de mensen die het nodig hebben. En elke druppel is er een. Aanvankelijk waren het de missionarissen die voor de link zorgden, nu zijn het de vaak leken in de dorpen die voor de verbinding tussen VvPP en de goede doelen zorgen. Met de steun wil VvPP hun zelfredzaamheid vergroten zodat zij in staat zijn het verschil te maken in de toekomst van Congo. Blijft u ons hierin steunen?

[easy-social-share column="yes" columns="1"]