Resultaten en vooruitblik

Bijdragen in tijden van pandemie

In deze nieuwsbrief informeren we u hoe de projecten van Vrienden van Paters Peeters het afgelopen jaar én komend jaar bijdragen, ook in tijden van deze pandemie.

Onzekerheid rondom corona

Kinshasa is nog steeds het epicentrum van de pandemie in Congo. Een derde golf blijft vooralsnog gelukkig uit. De coronatest is gratis voor iedereen in Congo. Helaas laten niet veel mensen zich testen. Tot half mei zijn er in totaal 30.429 besmettingsgevallen bekend en overleden er 775 mensen aan de gevolgen van corona.

Vanaf de start van het vaccinatieprogramma in Congo half april zijn tot half mei ongeveer 8.000 mensen ingeënt. Er worden op dit moment nieuwe vaccinatiecentra geopend. Echter willen steeds minder mensen zich laten vaccineren tegen corona. Ze twijfelen aan de betrouwbaarheid en veiligheid van vaccins, doordat verschillende landen stopten met het gebruik van AstraZeneca. Dit zou opnieuw kunnen leiden tot een toename van het aantal besmettingen.

De maatregelen die van kracht blijven zijn:

  • Een avondklok van 22:00 uur tot 04:00 uur in de provincies met een hoog besmettingscijfer. Dat zijn Kinshasa, Noord- en Zuid-Kivu, Ituri, Lualaba en Haut-Katanga.
  • Het dragen van een mondkapje in het openbaar is verplicht, daarnaast moet men fysieke afstand houden en regelmatig en grondig de handen wassen.
  • Een verbod op openbare activiteiten zoals sportwedstrijden, evenementen en ceremonies.

Resultaten en vooruitblik

Radio Diku Dietu

Het onafhankelijk station Radio Diku Dietu (‘onze familie’) voorziet dagelijks zo’n 3 miljoen mensen in het gebied Kananga in Congo van objectieve informatie. Heel belangrijk als radio soms het enige contact met de buitenwereld is. Helaas overleed dit jaar de leider van het radiostation. Gelukkig is er een goede opvolger gevonden en kan Vrienden van Pater Peeters de zender ook volgend jaar weer steunen. Zo kan Radio Diku Dietu ook in 2021 de gemeenschap blijven informeren, extra belangrijk in tijden van een pandemie.

Mama Angélique

In 1983 richtte pater Karel (Charles) van Laer een weeshuis op. Vanaf het begin hielp Angélique mee in het tehuis dat later haar naam kreeg. Nu zorgt ze als een moeder voor 67 kinderen. Die hoeven dankzij haar niet meer op straat te leven. 58 van hen kunnen ook naar school. 42 kinderen werden in 2020 herenigd met hun familie.

In 2021 kan het weeshuis van Mama Angélique hopelijk een hoognodige renovatie ondergaan. Vrienden van Pater Peeters kijkt of ze kan samenwerken met andere weeshuizen, zodat ze kennis en kunde kunnen delen.

Saint Saveur

Saint Saveur, een van de organisaties die verbonden is aan onze partnerorganisatie APSV, steunt dankzij Vrienden van Pater Peeters al jaren een ziekenhuis in Luputa. Het ziekenhuis ligt afgelegen. Een muur om het ziekenhuis moet voorkomen dat bezoekers niet zomaar in en uit kunnen lopen. De hygiëne is sterk verbeterd. Er zijn openbare toiletten geplaatst en de zorgverleners beheersen nu de basiskennis over ziekenhuisinfecties. Bovendien is er sinds 2020 een speciaal team van vier personen dat scholen, gemeenschappen en kerken bezoekt om bewustwording te creëren.

Saint Saveur heeft voor 2021 nog een doelstelling: jongeren met een gehoor- en/of spraakbeperking een toekomst bieden. Doordat zij niet mee kunnen doen in de samenleving belanden ze vaak in het criminele circuit. De beroepsopleiding tot timmerman moet hier verandering in brengen. In 2021 kunnen daar 10 jongeren aan deelnemen.

Alfa

In het bisdom Mbuji Mayi heeft Alfa vijf alfabetiseringscentra voor kansarme kinderen opgezet. Met de steun van de Vrienden van Pater Peeters kon Alfa 40 trainers een kleine vergoeding geven voor hun werk in de verschillende centra. Zij leren de kinderen lezen, schrijven en rekenen. In 2020 begeleidden deze trainers 918 kinderen. In twee dorpen zonder school kregen kinderen toch onderwijs en de meesten van hen slaagden voor de basisschoolexamens.

In 2021 wil Alfa vier extra begeleiders aannemen om nog meer kinderen te kunnen onderwijzen en laaggeletterdheid de wereld uit te helpen.

Mpokolo wa Muoyo

In het centrum van de Belgische pater Ivo Vanvolsem in Kananga in Congo worden ex-kindsoldaten opgevangen. De jongens worden er opgeleid tot meubelmaker of fietsenmaker en motorreparateur. De meisjes worden naaister. Nu maken zij mondmaskers om de bevolking te beschermen tegen corona. In 2020 verwelkomde dit opvangcentrum 426 kinderen en 85 jongeren.

Pater Ivo gaat in 2021 door met het opsporen van in de steek gelaten kinderen. Mpokolo wa Muoyo probeert deze kinderen zoveel mogelijk te herenigen met hun families.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]