Vele druppels

Bomen in het land

Bij Afrika en zeker bij het land Congo denk je meteen aan een tropisch oerwoud. Een oerwoud met hoge bomen waar het heet, nat en donker is, waar wilde dieren leven en hutjes in kleine afgelegen dorpjes staan. In Kasayi, de provincie waar we werken, ziet het er toch vaak anders uit. Het is een savannegebied waar geen dicht bos te vinden is en waar niet zoveel grote bomen staan.

Stonden, want tijdens de recente reis van onze twee bestuursleden zijn nog maar heel weinig van deze hoge bomen gezien. Het zijn nu kale vlaktes met wat palmbomen. Waarom zijn die hoge bomen, die normaal gesproken thuishoren in een boomsavanne, dan verdwenen?

Uitzicht

De bomen zijn voor het grootste deel letterlijk in rook opgegaan. Hier, in Nederland, koken we op gas of elektrisch. In Kasayi koken ze met hout of houtskool. Dit gebeurt niet alleen op het platteland maar ook in de stad waar alle grond bebouwd is. Ook onze bestuursleden hebben eten genuttigd, gereed gemaakt op een houtskoolvuur! Er is geen keus want er is niets anders.

Ook de enkele boom die er nog staat, wordt gekapt en verkocht aan stedelingen. Palmbomen zijn niet bruikbaar voor hout of houtskool en dus niet interessant voor dorpelingen. De bomen die er nog zijn staan ver weg, fietsen vervoeren grote zakken met houtkool naar de markt van de stad. Dit zijn inkomsten voor de dorpen.

Door het kappen ontstaat veel erosie zodat het water alles mee kan slepen. Er ontstaan steile randen, kostbare grond spoelt weg en hutten en huizen worden verzwolgen, ook in de stad. Een vreselijk idee voor de toekomst, waar moet dit naar toe?

Gelukkig steunt VvPP projecten om deze situatie te herstellen. Het doel is om duizenden bomen te planten met hulp van de bevolking. Door hierbij jongeren te betrekken maken we hen bewust van het milieu en de waarde van het land.

Landbouw

Men begint met gebruikte plastic zakjes te verzamelen om de goede zaden in te doen net zoals bij een kwekerij. Door regelmatig water te geven ontspruiten de zaden en begint het boompje, de acacia, te groeien. Het water komt uit aangelegde vijvers waarin ook vis wordt gekweekt. De bomen worden vervolgens uitgeplant en in het begin ook voorzien van water uit de omgeving.

De bevolking verdient een centje bij met hun diensten en het land, de grond, wordt beter. Het mes snijdt zo aan twee kanten. We hebben al kavels gezien waar dit proces succesvol is verlopen.

Zo’n proces is niet binnen een jaar afgerond. We praten over langdurige projecten waarbij duurzaamheid en biodiversiteit voorop staan. Want behalve de bomen komen er vanzelf allerlei dieren terug die waardevol zijn voor de natuur en de mens. Denk bijvoorbeeld aan bijen. Na een aantal jaren kunnen we spreken van zelfredzaamheid.

Door dergelijke projecten te steunen werkt onze Stichting ook aan duurzaam grondgebruik. Een noodzakelijke druppel op het kale land van Kasayi. Helpt u mee druppelen?

Van afvalzakje tot nieuwe boom

Project verantwoording

Afgelopen periode hebben we de rapportages mogen ontvangen van de projecten die we met uw donaties hebben gesteund. Vaak met prachtige foto’s erbij. In deze nieuwsbrief laten we graag twee van deze projecten zien.

Watertank in Madila

Watertank in Madila

Het bouwen van een watertank gebeurt grotendeels met inzet van lokale mensen. Voor het lassen van de platen zijn vakmensen van elders nodig. Helaas is het vervoer naar de plaats van bestemming vaak moeilijk. Zie hier de foto’s van de constructie en het gebruik door de vrouwen; tevens water voor de polikliniek van het dorp Madila.

Project uit Madila west
Aangevraagd € 4.996,-
Toegekend € 4.000,-

Besteed
€ 2.240,- 16 stalen platen à 3mm
€ 42,- 2 kranen
€ 745,- lasmateriaal, scharnieren, etc
€ 140,- anti roest verf
€ 700,- transport
€ 430,- arbeidsloon lassers

Schoolbanken voor CICM school

Banken voor CICM school

Nederlanders zijn gewend om in banken te zitten in klassen. In Kasayi is dat anders. Onderwijs is zo belangrijk dat zelfs zonder banken les gegeven wordt. VvPP heeft een school in Kabwe voorzien van houten banken. Het gevolg is meer orde in de klas én in het hoofd.

Project uit Kabue oost
Aangevraagd € 4.114,-
Toegekend € 3.500,-

Besteed voor 30 banken
€ 2.550,- hout (planken etc)
€ 620,- kosten zaagmachine en transport materialen
€ 330,- vernis ($ 350)

[easy-social-share column="yes" columns="1"]