Voedsel en veiligheid

De veiligheidssituatie in het oosten van Congo is flink verslechterd. Er zijn regelmatig gevechten tussen gewapende groepen en het leger van de Democratische Republiek Congo. Daarnaast heerst volgens het Wereld Voedsel Programma van de VN in Congo de grootste voedselcrisis van Afrika. Paus Fransiscus bezocht begin februari het land op zijn vredesmissie. Hij spoorde het Congolese volk aan om voor een betere toekomst te werken en corruptie te mijden.

Voedselcrisis raakt Maman Angelique

Maman Angelique leidt ook onder de voedselcrisis. “De jaarlijkse oogsttijd is momenteel een periode van crisis. Het regent elke dag overvloedig. De prijs op de markt varieert elke dag. 2,5 kg bloem was eerst 4000 Congolese Frank (CDF) (€ 1,80,-), nu betalen we soms wel 14.000 CDF (ruim € 6,-). Een zak meel van 25 kilo kost € 65,-. Een zak sperziebonen zelfs € 80,-. De prijs van voedsel vermenigvuldigt zich in rap tempo. En het provinciebestuur doet niets.”

De medewerkers van Maman Angelique blijven zich ondanks alle tegenslagen inzetten voor de opvang van kwetsbare wezen. Daar hebben ze uw steun bij nodig.

De acceptgiro verdwijnt, maar uw hulp blijft onmisbaar

Alle banken stoppen per 1 juni 2023 met de verwerking van de acceptgiro. Maar maakt u zich geen zorgen. We hebben als goede doelen samengewerkt aan een alternatief met de naam ‘Mijn eenmalige gift’. Hiermee kunt u in de toekomst net zo makkelijk en vertrouwd een eenmalige gift aan ons overmaken. Lees meer informatie over het verdwijnen van de acceptgiro op de website van Stichting MIVA.

Ook MIVA steunt in Congo

Met uw steun aan Vrienden van Pater Peeters helpt u de meest kwetsbaren in Congo. Om hen een betere toekomst te geven, zijn onderwijs en gezondheidszorg essentieel. Daarom helpt ook MIVA in Congo. MIVA ondersteunt lokale hulpverleners met vervoers- en communicatiemiddelen om zorg en educatie bereikbaar te maken. Zo ook de vastberaden Georgette.

Een auto kan levens redden

Georgette zette in de volkswijken van Goma een opvangcentrum op. Hier vangt ze weeskinderen op uit de afgelegen vluchtelingenkampen in Oost-Congo.
De kinderen die Georgette opvangt, zijn hun ouders verloren door aids. Of ze zijn verstoten door hun moeders die slachtoffer waren van seksueel misbruik. In het weeshuis krijgen de kinderen medische zorg, onderwijs, een goede maaltijd en een veilige slaapplaats. Kinderrechten die in Congo niet vanzelfsprekend zijn. In het centrum wonen ook enkele minderjarige moeders. Zij ontvangen medische zorg en psychologische hulp bij het verwerken van het seksuele geweld dat hen is aangedaan.

Georgette kreeg van MIVA een auto zodat ze de vluchtelingenkampen kan bezoeken en in geval van nood mensen naar het ziekenhuis kan brengen.

Vrienden van Pater Peters is een bestemmingsfonds van Stichting MIVA. Samen met u bieden we de allerarmsten hoop op een betere toekomst. In veel landen zijn onderwijs en gezondheidszorg onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. Gelukkig zijn er lokale mensen die zich inzetten om anderen te helpen. Het is onze missie om deze mensen te steunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]